Paljonko yksityiskohdilla on oikeasti väliä?

Moni miettii piinatun astelle, miten saisi kädet liikkumaan nätisti neljäsosakäännösten aikana tai miten muistaisi ojentaa sormensa poseerausasennoissa. Tai pitäisikö vaparin asentojen välissä ottaa kaksi vai kolme askelta tai pitäisikö kädet pyöräyttää myötä- vai vastapäivään tuplahauiksiin siirryttäessä.

 

Mutta onko näillä detaljeilla oikeasti väliä?

 

Kuten niin usein, vastaus on kyllä ja ei. Ja kuten niin monessa muussakin kilpailusuoritukseen liittyvässä asiassa, kaikki on suhteellista.

Kun suoritus on jo viimeisen päälle harjoiteltu ja teknisesti hyvä, voidaan se viedä next levelille hiomalla jokainen yksityiskohta kuntoon. Silloin yksityiskohtien hiominen on oleellista ja sillä on oikeasti väliä. Erityisesti, kun kilpailija on kuntonsa suhteen todella hyvä ja lähtee hakemaan kovaa sijoitusta kovassa porukassa tulee suorituksen olla yksityiskohtia myöten hiottu. Tämä siksi, että yksityiskohdista muodostuu kokonaisuus ja kun kaikki on kohdallaan, ei mikään häiritse ja vie huomiota fysiikasta. Fysiikka näyttää hienolta ja olemus viimeisen päälle itsevarmalta.

 

Myös muut kuin parhaat kilpailijat hyötyvät selkeästi siitä, että suoritus on päätyyn asti hiottu. Urheilijan itsestään antama vaikutelma on uskottavampi, kun kokonaisuus toimii, esiintyminen on varmaa, lajinomaista ja tyylikästä. Fakta on, että jos sijoituksista kamppailee useampi fyysisiltä ominaisuuksiltaan saman tasoinen kilpailija voiton vie se, joka on uskottavin.

 

Entä sitten aloittelijat, hyötyvätkö he yksityiskohtien hiomisesta? Ehdottomasti, mutta ensin pitää osasta perusasiat. Ei ole mitään mieltä keskittyä sormiin tai askeleisiin, jos pakollisiin poseerauksiin meno on hukassa tai kilpailun kulku ei ole selkeänä mielessä. On hyvä muistaa, että oppiminen on prosessi, jossa ei voi hirveästi oikoa. Aloittelijan kannattaa ehdottomasti hoitaa perusasiat kuntoon ennen kuin alkaa stressata detaljeista. Niitä voi toki fiilistellä, kun katsoo videoita tai kuvia. Ja opetella samalla näkemään, miten kokonaisuus muodostuu. Mutta perusasia on vaan pakko hallita kunnolla, ennen kuin voi alkaa hifistellä ja rakentaa niiden päälle erikoisuuksia. Ja jos perusasioiden opettelu tuottaa haasteita, on ihan ok tehdä siisti yksinkertainen ja tyylikäs suoritus lavalla ilman yhtään kikkailua.

 

Kunto on aina tärkein ja sen saa näytettyä hienosti perustekemiselläkin, jos sääntöjen mukaiset poseeraukset ovat kohdallaan. Ei siis hätää, kaikkien ei tarvitse kikkailla ja olla edelläkävijöitä. Tee sääntöjen mukaan pakolliset asiat hyvin ja lajinomaisesti, sen jälkeen vaan nauti matkasta!