Miksi sijoituksesi ei vastaa potentiaaliasi?

Joka kilpailun jälkeen moni fitnessurheilija pettyy karvaasti, kun haettu sijoitus jää saavuttamatta. Kunto oli kohdallaan, usein jopa parempi kuin viime kisoissa ja valmistautuminenkin oli mennyt suunnitelmien mukaan. Kisapaikalla fiilis nousi kivasti ennen lavalle nousua, kun musiikki alkoi soida. Suorituksen aikana kaikki oli pelissä. Lavalta tullessa olo oli fyysisesti kaikkensa antanut ja mielikuvat itse suorituksesta hajanaiset. Tai ensi kertaa kilpaillessa kaikki oli uutta ja lavalle nousu lähinnä pelotti. Pettymys oli lopulta suuri, kun tulokset lopulta julkaistiin. Kuulostaako tutulta?

 

Neljä asiaa, jotka voivat pilata lavasuorituksen:

 

Olet kunnossa, mutta esität fysiikkasi huonosti. Et näytä leveää hartialinjaa ja kapeaa vyötäröä vaan jännität kaikki lihaksesi tiukaksi kimpuksi. Tai et saa selkääsi leviämään auki ja x-malli jää näyttämättä. Tai keskityt niin kovasti vatsalihasten esittelyyn, että kadotat hartialinjan leveyden ja rinta painuu kasaan. Tai nostat hartiat korviin ja vedät selän suppuun ottaessasi tuplahauisposea. Vaihtoehtoja on lukemattomia. Tuomarit näkevät vain ja tasan sen, mitä näytät heille lavalla. Eivät he tiedä potentiaaliasi tai voi arvioinnissaan ottaa huomioon sitä, miltä näyttäisit jos ottaisit poset kunnolla. Jos et näytä fysiikkaasi kunnolla, ei sitä voi arvioida kunnolla.

 

Toinen valitettava tilanne on, ettet pidä itseäsi esillä lavalla ja jäät toisten kilpailijoiden taakse line-upissa. Tästä on helppo syyttää tuomareita - kyllähän niiden nyt hitto pitäisi nähdä, hiton puusilmät! Mutta ei ketään voi nähdä toisen takaa, etenkin jos siellä vaan kaikessa rauhassa odottelee omaa vuoroaan. Ethän sinä näy edes kuvissa, jos muut ovat edessäsi ihan konkreettisesti tai asenteellaan sekä säteilyllään. Loppupeleissä on jokaisen omissa käsissä tuleeko kisassa esille vai ei. Näihin kilpailun aikana eteen tuleviin tilanteisiin on varauduttava etukäteen rakentamalla toimintamalleja. Niitä on myös harjoiteltava fyysisesti ja etenkin mentaalisesti.

 

Kolmas yleinen ja ikävä tilanne, on että lavasuorituksesi riippuu fiiliksestä. On kamalaa, jos koko kova duuni kunnon eteen ei tuota tulosta vain, koska fiilis oli huono. Fakta on, että kisapäivänä pää voi olla kipeä, et saa edellisenä yönä nukuttua, kaverin kunto näytti bäkkärillä paremmalta, musiikki oli surkeaa, huoltaja teki oharit, meikki ei onnistunut tai muuten vaan ketuttaa. Ja sitten oma lavasuoritus riippuu fiiliksestä, voi apua! Jos haluaa onnistua varman päälle, on suorituksen oltava niin varma että sen voi vetää upeasti läpi missä tunnetilassa tahansa. Taitoharjoittelun on oltava ns. automaatiovaiheessa, jotta se onnistuu varmasti kisatilanteessa.

 

Neljäs, mutta onneksi ei enää niin yleinen syy on huono asu ja stailaus. Etenkin naisten on mahdollista vaikuttaa fysiikan yleisilmeeseen ja mittasuhteisiin oikean mallisilla bikineillä. Väärän mallisilla homma taas toimii päinvastoin. Ulkonäkö ja kasvot vaikuttavat osaltaan myös arvosteluun, vaikka fitnessurheilu ei olekaan mikään kauneuskilpailu. Urheilullinen ja terve henkilö näyttää lähtökohtaisesti hyvältä ja oikeanlaiselle meikillä sekä stailauksella vaikutelmaa voi parantaa. Ja valitettavasti myös huonontaa. Meikin ei ole tarkoitus olla sotamaalaus, jossa sinisten bikinien kirkas sävy toistuu luomilla kulmakarvoihin asti ja tumma huulipuna erottuu haavana kasvoista. Vähissä rasvoissa joidenkin kasvoista tulee luisevat ja tätäkin tulee helposti korostaneeksi huonolla meikillä. Kampauksen on hyvä olla ajassa ja ehdottomasti omaa kokonaisuutta korostava. Hiusten ei ole tarkoitus varastaa showta tai missään nimessä peittää fysiikkaa. Ja jos joku pitää hiestä kiilteleviä kisavärillä sutattuja miesurheilijoiden kasvoja komeampina kuin kevyesti meikkivärillä sävytettyjä niin kannattaa miettiä vielä uudestaan.

 

Näihin ja muihin kompastuskiviin voi valmistautua etukäteen posetreeneissä ja seminaareissa! PoseFlown treenit jatkuvat Porvoossa 6.6. ja tuntaja on kesän mittaan sovitusti muulloinkin. Etätunnit pyörivät normaalisti koko kesän.